Loading Events
This event has passed.

Srednjoškolci školskog teatra „Gimnazijalac“ iz Lebana, kojima je u aprilu direktor škole zabranio odlazak na pozorišno takmičenje u Kragujevcu, gostuju u Beogradu, gde će se publici predstaviti 15. juna u kulturnom centru Magacin u Kraljevića Marka 4.

 

Ovaj događaj održava se na poziv grupe pojedinaca iz Beograda okupljenih u želji da pruže podršku gimnazijalcima iz Lebana koji su pokazali hrabrost i beskompromisni stav da se umetnost ne može ućutkati! Oni su se zajedno pobunili protiv samovolje direktora svoje škole koji im je, i ne pogledavši predstavu, u poslednjem trenutku zabranio da učestvuju na republičkom takmičenju školskih pozorišta, unizivši tako njihov uloženi rad, trud i ljubav za pozorišno istraživanje kao deo sopstvenog rasta i samoispitivanja. Gimnazijalci su na to uzvratili kao građani mnogo svesniji i odgovorniji od direktora škole – branili su svoje pravo na kreativno izražavanje, pravo na slobodu govora i pravo da sami odlučuju o sopstvenoj sudbini. Štrajkom protiv tog čina održali su nastavnicima, roditeljima i svima nama pravu lekciju o tome kako se brani sloboda mišljenja.  Išli su do pobede – dok direktor nije dao ostavku!

 

Samoorganizovano, bez ikakvih sredstava osim sopstvenih, grupa korisnika Magacina i brojni umetnici, profesori i kulturni poslenici će dovesti, ugostiti i javnosti predstaviti ove gimnazijalce. Želimo da znaju da ovde imaju podršku, sada i ubuduće, i da im pokažemo na primeru Magacina šta je sve moguće uraditi kada se udružimo i međusobno čuvamo. To će biti uzbudljiv vikend i za nas i za njih jer će upoznati jedan drugačiji  Beograd.

 

Osećamo odgovornost da ovakve primere zajedništva i slobodarskog delovanja podržimo i učinimo vidljivim u javnoj sferi, a naročito da podržimo mlade koji ne podležu autoritarnim školskim i kulturnim politikama i podstaknemo njihovo kritičko mišljenje.

 

Dođite da ih upoznate, podržite i ohrabrite da se bore i dalje jer je bitka u Lebanu i naša bitka.

 

Naziv predstave: Mrtvo more za početnike

 

Autor teksta: po motivima knjige Seks za početnike Jasminke Petrović i pripovetke Mrtvo more Radoja Domanovića

Adaptacija i dramatizacija teksta: Dušan Blagojević

Režija: Dušan Blagojević i članovi Teatara Gimnazijalac


Uloge tumače:


Strina – Mila Stanković


Ni palančani ni građani – Bratislav Zdravković, Anastasija Stojanović, Teodora Srećković, Viktorija Jovanović, Sara Stojković, Jelena Stanojević, Maja Trajković, Saška Anđelković, Milena Nikolić, Marija Stevanović, Nikola Stošić, Petar Petrović  

 

Scenografija: Članovi Teatara Gimnazijalac i Dušan Blagojević

Kostimografija: Članovi Teatara Gimnazijalac i Dušan Blagojević

Orginalna muzika i izbor muzike: Luka Ilić i Vuk Cvetković

Svetlo: Luka Radivojević i Milan Ivković

Dizajn plakata i programa: Miloš Bogdanović

Scenski pokret: Članovi Teatara Gimnazijalac i Dušan Blagojević

Trajanje predstave: 70 minuta.