Magacin u Kraljevića Marka 4

Najveći deo Kulturnog centra Magacin nalazi se na adresi Kraljevića Marka 4. Sama zgrada je u vlasništu Grada Beograda, a prethodno je bila skladišni prostor izdavačke kuće Nolit, i obuhvata prostor površine 2.000 m2 i uključujući prizemlje, podrum i tavan. Tavanski prostor površine 274 m2 je još uvek nefunkcionalan. Prizemlje i podrum podeljeni su na sledećih 8 prostornih celina:

 

Centralni prostor je multifunkcionalni prostor koji se koristi za probe, treninge, predstave, performanse, izložbe, tribine, filmske projekcije itd.

Plesna sala je prostor koji raspolaže profesionalnim plesnim podom i uglavnom se koristi za plesne probe, performanse, treninge i edukaciju. U Plesnoj sali važi specifičan model korišćenja 6/12/18, odnosno korisnicima je ograničen maksimalan broj sati nedeljno za različite tipove aktivnosti i to: 6 sati za edukaciju, 12 sati za kreativne procese, a 18 sati za probe pred premijeru ili nastup.

Cowork je prostor za zajednički kancelarijski rad, ali se koristi i za sastanke, radionice, predavanja, čitaće probe. Cowork je rezervisan za redovne aktivnosti co-workera u periodu od 10 do 18h radnim danima i subotom od 10h do 13h, a van tih termina dostupan je za korišćenje svima.

Sala za sastanke je prostorija kancelarijskog tipa i koristi se za  sastanke, radionice, predavanja i čitaće probe.

Ilegalni bioskop je prvi prostor Kulturnog centra Magacin koji je dobio specifičnu namenu. Uglavnom se  koristi za projekcije, ali se u njemu mogu održavati i probe, izložbe i performansi.

Podrum (bez Male scene) se koristi kao kombinovani prostor, za skladištenje materijala i opreme, ali se slobodni prostori u Podrumu mogu koristiti i za različite aktivnosti: izložbe, instalacije, performanse.  U Podrumu se nalaze boksevi u kojima redovni korisnici Magacina skladište svoje stvari, rekvizite i štampani materijal, boksevi sa zajedničkom tehnikom i sirovim materijalom, zona u kojoj se skladišti Magacinski mobilijar, te deo prostora u kom je instaliran improvizovani plesni pod.

Mala scena je deo podrumskog prostora u kom se nalazi improvizovani plesni pod i koristi se za teatarske i čitaće probe, kao i plesne i fizičke aktivnosti koje ne zahtevaju profesionalni plesni pod. Može se koristiti za javne nastupe.

Gluva soba je prostorija koja se nalazi u prizemlju Kulturnog centra Magacina, a koristi za odlaganje tehničke opreme i rekvizita koji se učestalo koriste. Ona ne ne postoji u kalendaru kao zaseban prostor i nije predviđena za izvođenje aktivnosti.