Istorijat

Istorijat Kulturnog centra Magacin

U junu 2007. godine u prostoru bivšeg Nolitovog skladišta otvoren je Kulturni centar Magacin u Kraljevića Marka 4-8, kao alternativni kulturni centar za pripremu i prezentaciju izložbenih, scenskih, tribinskih, filmskih, edukativnih i drugih programa nezavisne kulture. Nakon dvanaest godina njegov pravni status ostao je neregulisan zbog neispunjenih obećanja gradskih vlasti da će taj, godinama nekorišćeni prostor, u potpunosti prepustiti nezavisnoj sceni, što su duže vreme zagovarale organizacije okupljene oko platforme Druga scena. Kao formalno-pravni administrator prostora, u ime vlasnika – Grada, određen je Dom omladine Beograda, koji je na osnovu javnog konkursa odabrao šest organizacija koje bi koristile Kulturni centar Magacin u periodu od dve godine (Stanica Servis za savremeni ples, Teorija koja hoda – TkH, nKA – nezavisna kulturna asocijacija, ProArtOrg, Rende i SEEcult.org). Ugovori sa odabranim organizacijama nikada nisu potpisani; već je na početku izostalo obećano renoviranje kancelarijskog prostora u potkrovlju, a sprečen je i pokušaj samoupravnog programskog odbora organizacija da realizuje konkurs za izbor programa srodnih udruženja za 2007.

Juna 2008. godine u pokušaju da ponovo pokrenu pitanje Kulturnog centra Magacin, organizacije koje deluju u njemu organizovale su regionalnu konferenciju “Samit nesvrstanih Centara kulture”, posvećenu nezavisnim kulturnim centrima na prostoru bivše Jugoslavije. Nakon toga, predstavnici gradskih vlasti ponovili su obećanja i najavili otvaranje novih prostora za nezavisnu kulturnu scenu, ali je pomak u tom smislu potpuno izostao. Magacin je uprkos neregulisanom pravnom statusu nastavio da funkcioniše, ali je istovremeno bio i nedostupan mnogim akterima sa scene, prostori i infrastruktura Magacina bili su u jako lošem stanju, a uloga Doma omladine vremenom je postajala potpuno nevidljiva, dok je bilo kakva vrsta pomoći ili podrške takođe izostala.

Nekoliko godina kasnije, tačnije krajem 2014. godine, Dom omladine Beograda naložio je  organizacijama u Kulturnom centru Magacin da napuste prostor. Organizacije koje su ga u tom trenutku koristile, pozvale su Asocijaciju Nezavisna kulturna scena Srbije da se uključi i pomogne u sprečavanju iseljenja. Od tada Asocijacija NKSS zastupa Magacin i zagovara status Centra kao prostora nezavisne kulture i društvenosti kroz novi model, koji je ustanovljen posle javne rasprave, a zasnovan je na principu otvorenog kalendara i deljenja resursa. Sa uvođenjem modela Otvorenog kalendara porastao je i broj korisnika, a istovremeno je počeo i rad u prostoru današnje Prakse/Radionice u podrumu na adresi Kraljevića Marka 6.

Krajem 2016. godine sprečen je još jedan pokušaj izbacivanja organizacija i zatvaranja Kulturnog centra Magacin,  zahvaljujući brzoj reakciji NKSS i podršci mnogobrojnih umetnika, kulturnih radnika, javnih ličnosti i građana. Gotovo je u istom trenutku isticao ugovor kojim je Dom omladine 2013. godine bio ustupio prostor na adresi Kraljevića Marka 8, na korišćenje Gete institutu. Kako je i ovaj prostor 2007. godine u trenutku osnivanja Kulturnog centra Magacin bio njegov deo, korisnici Magacina ponovo ulaze u ovaj prostor i on počinje da funkcioniše pod nazivom Ostavinska.

Korisnici Magacina još od uvođenja modela otvorenog kalendara 2015. solidarno preuzimaju na sebe da kontinuirano brinu o prostoru, održavaju ga i unapređuju – kroz svakodnevno odgovorno korišćenje, radne akcije i uz materijalnu podršku šire zajednice. Godine 2018. korisnici Magacina uz materijalnu podršku platforme FundAction (participativna evropska platforma za podršku građanskom aktivizmu u oblastima od šireg društvenog značaja – www.fundaction.eu) izvode i brojne infrastrukturne radove na unapređenju prostora. Izvedeni radovi podrazumevaju  uvođenje novog zajedničkog kancelarijskog prostora Coworking Magacin otvaranje Podruma  (od 2008 do 2018, Podrum je bio poplavljen fekalnim vodama, rekonstruisan je nefunkcionalni deo kanalizacione mreže i trajno rešen problem izlivanja kišnice) ispod centralnog prostora kao multifunkcionalnog prostora za programske aktivnosti i skladištenje opreme i arhivskih materijala; unapređenje Plesne sale – jedinog prostora sa plesnim podom koji je dostupan besplatno organizacijama savremene plesne scene i drugih formi izvođačkih umetnosti; renoviranu Ostavinsku; uvođenje centralnog  grejanja u većem delu prostora, što je uz izvođenje radova na održavanju ostalih prostora značajno unapredilo uslove za rad i boravak, ali i doprinelo stvaranju potpuno novog lica Magacina.