Loading Events
This event has passed.

Aukcija OD NULE organizuje se kao jedan od metoda finansiranja nagrade POHVALA koja se dodeljuje pojedincima za doprinos ovdašnjoj sceni savremene vizuelne umetnosti.

www.pohvala.org

Aukcija 2019. biće održana u petak, 14. juna od 18 časova, u Kulturnom centru Magacin, na adresi Kraljevića Marka 4.

Učešće u licitaciji može uzeti svako ko kupi čip sa brojem, simbolične cene 150 dinara, a aukcija je zamišljena tako da je početna cena svih radova 0 dinara. Celokupan prihod od aukcije ide direktno u nagradni fond POHVALE.

Ovom akcijom nemamo nameru da propitujemo umetničku vrednost dela, već tvrdimo da, čak i ako ga neko kupi za 1 dinar, tj. dobije delo na poklon, ono ostvaruje svoj potencijal komunikacije u većoj meri nego ukoliko ostane u vlasništvu autora, daleko od očiju javnosti.

Pored obezbeđivanja sredstava za novčani deo nagrade, ova inicijativa želi da umetnost učini dostupnijom i ispita novčanu vrednost koju su ljudi spremni da pridaju nekom delu u kontekstu krize tržišta umetnosti, kao i krize generalno u Srbiji.

Nakon Aukcije, sledi dodela nagrada POHVALA: Ove godine dodeljuju se dve pohvale na osnovu procesa javnog predlaganja kandidata. Jednu POHVALU dodeljuje petočlani žiri poznavalaca zbivanja na umetničkoj sceni (Marko Rajković, Vesna Milosavljević, Vladimir Nikolić, Ivan Zupanc i Luka Knežević – Strika), a drugu POHVALU dodeljuju učesnici AUKCIJE od nule (svi umetnici koji doniraju rad i svi koji kupe čip za licitaciju).

Kandidati za ovogodišnje POHVALE na osnovu predloga zainteresovane javnosti su: Aleksandar Popovic Zverko, Aleksandra Sekulić, Darko Vukić, Đorđe Balmazović, Draško Roganović, Dušan Savić, Gordana Žikić, Igor Marsenic, Irina Subotić, Johanna Marcadé-Mot, Maida Gruden, Marija Rados, Milan Kralj, Milica Babić, Boba Mirjana Stojadinović, Miroslav Karic, Nebojsa Milikic, Nela Tonković, Predrag Peđa Milošević, Radmila Jeremić, Aleksandar Dimitrijevic, Saša Brkić, Sladjana Petrovic Varagic, Tamara Vučenović, Visnja Kisic, Wuper Kec, Zoran Todorovic, Maja Ćirić, Jovan Jovic, Dušan Rajić, Dragan Stojmenović Sima Белаква Шу i Goran Stojčetović.

Uskoro će biti objavljena i lista umetnika koji su donirali radove za AUKCIJU od nule, kao i fotografije svih radova. Ukoliko želite da donirate rad, pišite nam na nagradapohvala@gmail.com
ili ovde na FB.

Radovi će biti postavljeni u Centralni prostor Magacina prethodnog dana, pa možete navratiti da ih pogledate bez gužve i gungule i u četvrtak od 17-20h.