Loading Events
This event has passed.

Pridružite nam se u Magacinu u Kraljevića Marka, u ponedeljak 1. jula od 20h, očekuje nas izuzetno zanimljiv i bogat program:

– Predstavljanje Male samoobrazovne čitanke br. 1
– Čitanje delova teksta Abdulaha Odžalana: „Demokratski konfederalizam“
– Razgovor sa Andrejem Grubačićem (profesorom na Institutu za integralne studije u Kaliforniji) o osnovnim principima Odžalanove političke filozofije i o njegovim iskustvima sa nedavnog puta u Rožavu.

Na severu Sirije trenutno se odvija jedan od najvećih i najznačajnijih društvenih eksperimenata koje je svet video u poslednjih nekoliko decenija. Autonomna oblast Sirijskog Kurdistana (poznatija kao Rožava) organizovana je na principima demokratskog konfederalizma. Politički sistem u Rožavi inspirisan je idejama Abdulaha Odžalana (Abdullah Öcalan), lidera Kurdske radničke partije (PKK), koji se od 1999. nalazi u zatočeništvu u Turskoj, a ovaj sistem podrazumeva libertarijanski socijalizam, komunalizam, ravnopravnost polova, naoružano stanovništvo i direktnu demokratiju. Boreći se protiv ISIS-a, Kurdi i drugi narodi koji žive u severnim delovima Sirije, stvorili su poredak čiji je cilj potpuna emancipacija svih ljudi, ukidanje tradicionalnog koncpeta države, emancipacija žena, poništavanje ekonomskih nejednakosti… Ovaj eksperiment, kao i svaki drugi, možda ima i svoje greške, ali svakako predstavlja jedan od najinspirativnijih napora u procesu građenja jednog drugačijeg i pravednijeg sveta.

Tekst Abdulaha Odžalana koji ćemo čitati možete pronaći na sledećem linku:

https://zajednicko.org/blog/demokratski-konfederalizam/