Loading Events
This event has passed.

U sredu, 9. juna u 18 časova, u Centralnom prostoru biće održan razgovor o knjizi mr Zlatoja Martinova: „Nacionalsocijalistički osnovi državnog i društvenog uređenja NDH i Nedićeve Srbije“.

U knjizi se temeljno ukazuje na ideološke sličnosti koje su postojale između NDH i Nedićeve Srbije. U oba slučaja model na koji se Pavelić i Nedić pozivaju je nacionalsocijalizam. Naime, uprkos početnoj bliskosti sa italijanskim fašizmom i njegovim ekonomsko-društvenim uređenjem, barem u slučaju NDH, ideja o suštinskom nacionalnom jedinstvu kao jedini način da se prevaziđe klasni konflikt u korist nacije odnosno “narodne zajednice”, a ne proletera ili kapitalista, postaje dominantna kako u NDH tako u Nedićevoj Srbiji. Postojanje sličnih ideoloških razmišljanja u obe tvorevine, naročito kad je ideja o “seljačkoj državi” u pitanju, uvođenje planske privrede, stvaranje strukture po modelu nacističke Nemačke (Srpska i Hrvatska zajednica rada npr) kao i veličanje (nacional) socijalizma i demonizacija internacionalnog, marksističkog socijalizma (boljševizma) i zapadne plutokratije i jevrejstva, sugeriše da je itekako moguće govoriti o hrvatskom i srpskom fašizmu kao o nečemu što treba u daljim istraživanjima detaljno analizirati iz multidisciplinarne perpsektive. (iz recenzije dr Milovana Pisarija)

Ove nacifašističke ideje ne bi pale na plodno tlo da već pre njih u Hrvatskoj i Srbiji nisu postojale takve sklonosti i takva razmišljanja. O tome svedoči i prilježnost sa kojom su Nedić i Pavelić detaljno razrađivali sve aspekte državnog i društvenog uređenja svojih država, sa  uverenjem da se ne samo radi o istorijskom novumu, već i  da će sistem koji oni grade trajati vekovima i biti budućnost čovečanstva. O takvom uverenju, kada je u pitanju Nedić, rečito govori zaključak kojim Martinov završava svoju studiju: „Nedić i njegova vlada nisu imali samo ulogu pukog otpravljanja poslova na okupiranoj teritoriji, već da su ozbiljno razmišljali o tome da i nakon rata i pobede Nemačke, u šta su čvrsto verovali, „novu Srbiju“ izgrade kao nezavisnu državu na osnovama nacional-socijalističke ideologije i prakse“. Knjiga mr  Zlatoja Martinova na naučnoj i dokumentarnoj osnovi jasno pobija sve češće pominjanu tezu sadašnjih srpskih vlasti, nacionalista i desničara kako je „Srbija uvek bila na pravoj strani,  a Hrvatska nije“.  Bez partizanskog ustanka i zajedničke Narodnooslobodilačke antifašističke borbe Srba i Hrvata  ne bi bilo slobode.  (iz recenzije dr Aleksandra Sekulovića).

O knjizi razgovaraju dr Nenad Petrović, dr Aleksandar Sekulović,  dr Milovan Pisari i autor.  Nakon toga publika  učestvuje sa pitanjima.

***Apelujemo na sve posetioce da budu odgovorni prema sebi i drugima i poštuju sve mere zaštite, kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje bezbedne razdaljine i što češće korišćenje dezinfekcionih sredstava.

Molimo Vas da poštujete mere za sprečavanje širenja virusa korona i da obratite pažnju na dozvoljen broj ljudi u Centralnom prostoru – 12.