Loading Events
This event has passed.

U subotu, 19. septembra, u 20h, u Centralnom prostoru KC Magacin, autor Miloš Janjić će izvesti performans „Glava u oblacima“.
Performans prožima spektar različitih tema, koje između ostalog obuhvata termine zagađenja sa posledicama, subjektivnog poimanja rada u savremenom svetu i motivisanost pojedinca za delanje, sa ukrasima autoanalize. Proces stvaranja izvođenja je proizašao iz koncepta sakupljanja i deponovanja ideja i misli ( i njihovom jednokratnom upotrebom).

Performans je u sklopu festivala umetničkog performansa “MIM-ART-SPOT” Teatra Mimart.
Projekat podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.
Umetnički koordinator projekta MIM-ART-SPOT – multimedijalna umetnica, Lidija Antonović

Manifestacija „MIM-ART-SPOT“ je oda slave umetničkog performansa kao katarze vizuelne umetnosti. Fokus projekta je razvoj umetničkog performansa: uključivanje umetnika iz raznih oblasti umetnosti kojima je telo glavni subjekt komunikacije kroz vizuelne, primenjene i izvođačke umetničke prakse. Manifestacija problematizuje odnos savremenog vizuelnog stvaraoca u odnosu na zajednicu, kroz stvarnost i imaginaciju. Suština performansa je suprotstavljanje ideji umetnosti objekta, stavljajući umetnikovo telo u sam centar stvaralaštva. Jedino telom može da se uđe u fenomen, a fenomeni društva određuju savremenost.

Teatar Mimart je do sada organizovao 6 festivala autoperformansa SPOT, koji se održava svake četvrte godine, a zadnji je realizovan 2016. godine u Magacinu. Projekat 2020-te Teatra Mimart vodi Lidija Antonović sa temom ekologija duše- ekologija planete, za koji je dobila podršku Ministarstva kulture i informisanja. Cilj je unapređenje umetničkog performansa kroz podsticanje za učestvovanje u manifestaciji, osnaživanje umetnika za lični kreativni razvoj slobode izraza, kao i istraživanje aktivnih umetnika art performansa kod nas i formiranje e-baze performera.
Manifestacija je promocija umetničkog performansa kroz Festival autoperformansa SPOT, Ulične performanse, interaktivne instalacije tela, na više lokacija od avgusta do oktobra. Obzirom da MKM smatramo našom kućom, većina performansa mladih art performera se dogođa baš tu. Do sada smo realizovali 5 performansa u eksterijeru u produkciji Mimarta.
Zahvaljujemo se Kulturnom centru MKM- Magacin u Kraljevića Marka 4-8 i Turistickoj organizaciji grada Loznice-TOGL

***napomena***
U skladu sa važećim merama Vlade Republike Srbije za suzbijanje epidemije virusa Covid-19, u zatvorenom prostoru je obavezno nošenje maske za lice i držanje fizičke distance.