Loading Events
This event has passed.
U petak, 1. aprila, u 20č. u Ostavinskoj otvara se izložba „Zbogom, tužni svete“ umetnice Lamije Halilagić.
Izložba „Zbogom, tužni svete“ umetnice Lamije Halilagić, izložba je o simboličkom odlasku. O sanjanju u zelenoj i povratku prirodi. Rešavam se opsesije tajne sobe, mistifikacije intimnog prostora, slikarove usamljenosti i praznih stolica.
Vreme je za akciju, za novi beg.
”Umetnik crpi iz sveta svakodnevice, koji se sastoji od malih likova koji nemaju herojski i neponovljiv karakter mitološkog sveta. Ipak, slike poprimaju izdvojeni smisao posebnog i ekscentricnog položaja. Ako je predmet neprilagođen, znači da je premešten iz svoje uobičajne okoline i izložen mogućnostima novih, nepoznatih odnosa, koji mu daju novo značenje i drugačiji identitet. Umetnik shvata da slikanje banalnog objekta znači njegovo prenošenje u drugačiju stvarnost, stvarnost govora, gde svi identiteti dolaze u krizu, jer prelaze izopačenu granicu mesta odakle nema povratka. Slike ne mogu da reše misterije života i prirode, to im i nije cilj, ali mogu da dovedu druga pitanja do onog prvobitnog pitanja koje prati čovekovu sudbinu.
Umetnik je tvorac oznaka koje predstavljaju surovu egzistencijalnu borbu, ljubavni sukob koji vlada organskim životom, a prožet je nagonima koji istovremeno potvrđuju život i smrt.
Umetnik predstavlja slikom splet dubokih nagona koji biološki uređuju ritmove organske i animalne egzistencije.”
/ kratki osvrt by ЖILIT