Magacin u Kraljevića Marka 4

MKM u Kraljevića Marka 4 obuhvata prostor površine 2.000 m2, uključujući prizemlje, podrum i potkrovlje/tavan. U prizemlju su Centralni prostor, Ilegalni bioskop, Plesna sala i Coworking.

Centralni prostor

Centralni prostor koristi se za izložbe, tribine, konferencije, radionice, prezentaciju manjih formi produkcije izvođačkih umetnosti i druge programe.

Ilegalni bioskop

Prostor Ilegalnog bioskopa nazvan je prema najdugovečnijem programu koji se realizuje u MKM od 2007. godine, u organizaciji Teorije koja hoda (TkH), a zamišljen je kao otvoreni (samo)edukativni projekat razmene i kontekstualizacije autorskih, dokumentarnih, aktivističkih, queer, anarhističkih i drugih marginalizovanih i teško dostupnih filmova. Filmove mogu da predlože svi zainteresovani, ali sa obavezom da o njima govore, čime se briše čvrsta granica urednika i publike.

Plesna sala

Plesna sala je jedini prostor s plesnim podom u Beogradu koji mogu besplatno da koriste akteri savremene plesne scene i drugih formi izvođačkih umetnosti.

Coworking

Otvorenu kancelariju Magacina čine dve prostorije koje koriste organizacije i pojedinci koji deluju u Magacinu za rad. Pored toga, dostupna je i sala za sastanke. Prvobitno je zamišljen kao javni prostor za biblioteku, medijateku i sl, ali je pretvoren u kancelarijski zbog toga što prostor u potkrovlju MKM, koji su gradske vlasti inicijalno namenile za rad organizacija, ni do sada nije renoviran i stavljen u funkciju.

Podrumski prostor

Podrumski prostor prostire se na istoj površini kao Centralni, a od otvaranja MKM bio je praktično nefunkcionalan zbog nerešenog problema kanalizacione i vodovodne mreže. Asocijacija NKSS je 2018. godine obezbedila sredstva za njegovu sanaciju i on se sada koristi kao kombinovani prostor, za skladištenje materijala, kao i Fonda opreme, te programske aktivnosti.

Tavanski prostor

Tavanski prostor, površine 274 m2, prvobitno je bio namenjen za kancelarijski rad organizacija koje deluju u Magacinu. Ostao je nefunkcionalan, jer gradske vlasti nisu ispunile obećanje o njegovom renoviranju i sanaciji.