Istorijat

Magacin u Kraljevića Marka (MKM) u Beogradu deluje od 1. juna 2007. godine kao kulturni centar vaninstitucionalne produkcije u oblasti kulture i savremene umetnosti, ali je njegov pravni status ostao neregulisan i posle 10 godina zbog neispunjenih obećanja gradskih vlasti da će taj godinama nekorišćeni prostor u potpunosti prepustiti nezavisnoj sceni, što su duže vremena zagovarale organizacije okupljene oko platforme Druga scena. Ambiciozno najavljen kao model za otvaranje sličnih prostora u Beogradu i Srbiji, MKM je 2007. godine otvoren kao alternativni kulturni centar za pripremu i prezentaciju izložbenih, scenskih, tribinskih, filmskih, edukativnih i drugih programa nezavisne kulture.

Kao formalno-pravni administrator prostora u ime vlasnika – Grada, određen je Dom omladine Beograda, koji je na osnovu javnog konkursa odabrao šest organizacija koje bi koristile MKM u periodu od dve godine (Stanica Servis za savremeni ples, Teorija koja hoda – TkH, nKA – nezavisna kulturna asocijacija, ProArtOrg, Rende i SEEcult.org). Ugovori sa odabranim organizacijama nikada nisu potpisani; već na početku je izostalo obećano renoviranje kancelarijskog prostora u potkrovlju, a sprečen je i pokušaj samoupravnog programskog odbora organizacija da realizuje konkurs za izbor programa srodnih udruženja za 2007.

U pokušaju da ponovo pokrenu pitanje MKM, organizacije koje deluju u njemu organizovale su u junu 2008. godine regionalnu konferenciju ,,Samit nesvrstanih CK”, posvećenu nezavisnim kulturnim centrima na prostoru ex-YU. Iako su i tom prilikom predstavnici gradskih vlasti ponovili obećanja i najavili otvaranje novih prostora za nezavisnu kulturnu scenu, nikakav pomak se nije desio. Status quo je prekinut krajem 2014. godine, kada je Dom omladine Beograda naložio organizacijama u MKM-u da se isele. To je sprečila Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) koja od tada vodi MKM na osnovu novog modela, koji je ustanovljen posle javne rasprave, a zasnovan je na principu otvorenog kalendara i deljenja resursa. Još jedan pokušaj izbacivanja organizacija i zatvaranja MKM sprečen je krajem 2016. godine, zahvaljujući brzoj reakciji NKSS i podršci mnogobrojnih umetnika, kulturnih radnika, javnih ličnosti i građana.