Juče ujutru je u Ljubljani počeo napad na Rog, staru fabriku bicikala, koja već petnaest godina deluje kao jedan od najvažnijih prostora kulture i aktivizma u gradu.

Privatna firma za obezbeđenje “Valina” je uz podršku policije u oklopima upala u Rog i otpočela rušenje zgrada i iseljavanje korisnika ovog autonomnog prostora kulture i društvenosti. Pored toga, došlo je do fizičkih obračuna i veoma agresivnog nastupa prema ljudima unutar kompleksa!

Prostor fabrike Rog koriste mnogi umetnici i umetnice, aktivisti i aktivistkinje, migranti i migrantkinje, i svi oni kojima je pod sve većim ekonomskim i političkim pritiscima na najšire slojeve stanovništva potreban prostor slobodnog okupljanja, kritičkog izražavanja i delovanja.

Više od pedeset kolektiva, organizacija, pojedinki i pojedinaca koji koriste Kulturni centar Magacin, ovim putem žele da izraze solidarnost sa svima koji koriste prostor fabrike Rog – zato što im je potreban i zato što nemaju kud!

Stop iživljavanju privatnog obezbeđenja nad umetnicima i mladim ljudima!

Borba se nastavlja, pa pozivamo i vas da izrazite solidarnost i stanete u odbranu ovog važnog autonomnog prostora!
Prenosimo deo poziva sa zvanične stranice Ohranimo Tovarno Rog:

“Šta možete da učinite da podržite Rog?
1. DOĐITE ISPRED AUTONOMNE FABRIKE ROG. Pokažimo im da nisu sami. Ne možemo da dopustimo da autonomni prostori propadnu. Napad na jedan je napad na sve!
2. POŠALJITE PISMO U KOM IZRAŽAVATE PROTEST OPŠTINI I POLICIJI! OBJAVITE GA ONLAJN!
Oni se moraju učiniti odgovornim za svoje zločine, nasilje, profiterstvo i korpciju. Ne možemo dozvoliti da podvuku pod tepih svoje profiterske planove i sporne aktivnosti.
3. PODELITE INFORMACIJE, POZOVITE PRIJATELJE I SABORCE.”