Jun je završen, i leto je zvanično počelo. Pored sezone monsuna, koja je, nadamo se, iza nas, još jedan mesec u Kulturnom centru Magacin protekao je u bogatom sadržaju.

Prvog dana juna, posetioci Magacina imali su prilike da prisustvuju predavanju „Od granica rasta do odrasta za održivo i pravedno društvo“,  u organizaciji Zajedničko.org, na kom se diskutovalo o razarajućem uticaju ljudske civilizacije na prirodu, pre svega u vidu klimatskih promena.

U  Ostavinskoj, u Kraljevića Marka 8, do drugog juna bila je otvorena grupna izložba pod naslovom „Srpske lepe umetnosti 2“. Ovo je druga godina za redom da se izložba održava kao protest protiv mejnstrim izložbenih politika u zemlji.

Mesec je nastavljen izložbom fotografija napravljenih tokom prve Prajd parade u Novom Sadu, održane u maju 2019. Izložba je otvorena četvrtog juna u Ostavinskoj, gde su posetioci sledeća četiri dana mogli da vide novosadski Prajd uhvaćen kroz objektiv mlade slovenačke fotografkinje, Pije Klančar.

Devetog juna, publika je suočena sa izložbom dokumentarne fotografije pod naslovom „Tri Unesco grada pod napadom“, koja se bavi temom masovne eksploatacije drevnih gradova na hrvatskom primorju, zarad turizma. Cilj izložbe bio je da ukaže na devastaciju Splita, Dubrovnika i Trogira koja se perpetuira iz godine u godinu usled najezde turista koji dolaze tokom sezone odmora i na trajne posledice koje dolaze ukoliko se očuvanje spomenika kulture stavi iza profita.

Sledećeg dana, u Centralnom prostoru MKM 4 održana je druga pretpremijera hit-performansa „Doći će partizani opet“, u izvedbi Hristine Šormaz, Jane Milenković, Miloša Janjića, Nemanje Bošković, Dušana Murića. Da parafraziramo najavu, došli su partizani, a došla je i publika koja je sa ovacijama ispratila njihov nastup.

U sredu 12. juna održana je još jedna projekcija Kino kluba „Barut“, ovoga puta u saradnji sa Samoobrazovnim univerzitetom „Svetozar Marković“, uz film „Hakerski ratovi“, nakon kog se diskutovalo o „haktivizmu“, opasnostima i prednostima interneta, kao i ulogama hakera u današnjem svetu.

Za to vreme, Ostavinska se pripremala za još jednu uzbudljivu izložbu fotografija, naslovljenu “Travel Warning – putovanja u opasne zemlje”. Kao što sam naslov sugeriše, u pitanju su fotografije napravljene tokom poseta različitim državama zahvaćenim ratom ― od Bliskog Istoka do Karpata ― sa namerom da prikažu svakodnevnicu života u nestabilnim područjima i suprotstave tu sliku senzacionalizmu mejnstrim medija.

Izložba je otvorena 13. juna, uz prisustvo autora fotografija, izraelskog dokumentariste Gilada Sadea.

Petak u Centralnom prostoru Magacina rezervisan je za ekskluzivnu godišnju „Aukciju od NULE i dodelu nagrade POHVALA“. Nagrada za istaknuti doprinos domaćoj sceni savremenih vizuelnih umetnosti ove godine je dodeljena Miroslavu Kariću, čiji rad se našao i na aukciji i Slađani Petrović Varagić, koja je takođe učestvovala u aukciji, ali kao član žirija.

Druga polovina meseca protekla je nizom manifestacija, među kojima je prva bila izvanredna predstava „Mrtvo more za početnike“, u organizaciji teatra „Gimnazijalac“ iz Lebana, održana 15. juna. Naime, ova predstava je prethodno bila predmet svojevrsne cenzure u Lebanu, nakon što je njeno gostovanje na republičkom takmičenju školskih pozorišta zabranjeno od strane direktora škole. Na poziv KC Magacin, gimnazijalci iz Lebana održali su antologijski nastup pred beogradskom publikom i pokazali da se umetnost ne da ućutkati!

Nakon tradicionalnog pozorišta, 16. juna, usledio je performans/instalacija eksperimentalnog karaktera. „Chaos Body“, performans opisan kao ”zvučno – pokretna mašina“, održan je u izvedbi Frosine Dimovske, Filipa Đurovića, Željke Jakovljević, Dunje Crnjanski i Teodor Tajhman koji se potpisuje i kao idejni tvorac ovog događaja.

Nakon kratke pauze od nekoliko dana, 20. juna predstavljena je video instalacija „Art paket: Muzej u zatvoru“, nastala iz procesa rada sa osuđenicima i njihovog susreta sa umetničkim delima iz kolekcije Narodnog muzeja.

Sledećeg dana, održano je predavanje „Pozorište i aktivizam zajednice: Mark Čarni i Kori Norman“ u Centralnom prostoru, u organizaciji CEDEUM-a, uz gostovanje dva istaknuta stručnjaka u polju pozorišnih umetnosti, Marka Čarnija sa Univerziteta Klemson i Korija Normana, menadžera Škole za pozorište i ples na Tehničkom univerzitetu u Teksasu.

Paralelno sa predavanjem, otvorena je i izložba „Spajalica“ u Podrumu KC Magacina. Cilj izložbe, koja se održava jednom godišnje, jeste spajanje umetnika iz bivše Jugoslavije u vidu zajedničkog predstavljanja radova. Ovogodišnje izdanje spojilo je radove srpske umetnice Gordane Žikić sa hrvatskom umetnicom Majom Zard.

Dvadeset drugog juna publika Magacina posetila je predavanje/radionicu konstruktivističke psihoterapije, gde su imali priliku da se upoznaju sa teorijskim osnovama konstruktivizma i procesom konstruktivističke psihoterapije. Radionicu je organizovalo Udruženje konstruktivista Srbije, u saradnji sa KC Magacin.

Ostavinska je sledećeg dana ugostila Teodora Tajhmana sa još jednom od njegovih audio-vizuelnih instalacija, ovog puta pod nazivom „Capital Spectres“.

Sledećeg dana usledila je panel diskusija „Building Something Out of Something“, sa gostima iz  pulskog Centra Rojc, međunarodne TEH mreže, berlinskog ZK/U i drezdenskog Zentralwerk, uz goste posmatrače iz Kišinjeva i domaćine iz KC Magacin. Pored predstavljanja modela funkcionisanja različitih kulturnih centara široj publici, učesnici diskusije imali su i prilike da međusobno razmenjuju iskustva.

Magacin je zatim 25. juna ugostio studente Fakulteta za medije i komunikacije, koji su održali svoju godišnju izložbu Departmana za vizuelne umetnosti u Centralnom prostoru. S obzirom da je u pitanju grupna izložba, publika je tokom sledećih šest dana mogla da vidi paletu studentskih radova, od fotografija, do 3D animacije.

Konačno mesec jun je završen uz petodnevnu radionicu (otvorena praksa/performans) pod nazivom „Zones of (dis)comfort: Spatial Hypersensitivities„.

Učesnici su pozvani da se prijave i zajedno sa scenografom Nemanjom Čađom i arhitekticom/istraživačicom, Danicom Selem, se upuste u istraživanje zona udobnosti, odnosno neudobnosti ljudskog tela u prostoru.

Na samom kraju meseca obradovala nas je vest da je Danki Sekulović, na 44. Festivalu monodrame i pantomime, uručena nagrada Miodrag Andrić – Ljuba Moljac, kao najboljoj mladoj glumici. Pripreme i rad na predstavi „Not the right leg“, za koju je nagrađena, odvijale su se u KC Magacin.