Loading Events
This event has passed.
U petak, 12. marta u 17č, u Ostavinskoj, imaćete priliku da pogledate projekciju četiri kratka filma – dva dokumentarna, jedan eksperimentalni i jedan igrani.
Projekat je namenjen prvenstveno maldim autorima da prikažu i pričaju o svojim radovima, a posetioci su pozvani da otvore razna pitanja kako o filmovima tako i sadašnjoj situaciji.
Organizatorke događaja su Anđela Žugić i Tanja Drobnjak, jedna od autorki.
Prijave možete slati na mejl: andjela.z.97@gmail.com , ili pozvati 0641385674.
Broj mesta je ograničen.
Nešto više o filmovima i autorima/autorkama:
Danilo Stanimirović – Bambilend (igrani- drama; trajanje 22:05)
Biografija – Danilo Stratimirović:
Rođen krajem 20. veka u Požarevcu. Prvi susret sa filmom ostvaruje u školi dokumentarnog filma Slobodne Zone Junior i kao polaznik radionica, član žirija i volonter na skoro svim festivalima u Srbiji. 2017. godine, na radionici DokuFest-a u Prizrenu nastaje njegov nagrađivani dokumentarac Seobe. Iste godine upisuje Fakultet za medije i komunikacije. U 2018. godini pobeđuje na takmičenjima European Film Contest i European FIlm Challenge što ga vodi na Kanski i Venecijanski festival. Iste godine sa projektom za film Bambilend pobeđuje na pičing forumu Four River Film Festivala u Karlovcu i osvaja put u Njujork gde učestvuje u Samitu Ujedinjenih Nacija o globalnom zagrevanju. Ubrzo u Njujorku Bambilend doživljava svetsku premijeru u čuvenom bioskopu Anthology Film Archives a kasnije biva prikazivan na preko 70 festivala širom sveta i osvaja brojne nagrade.
Sinopsis filma:
Strahinja je upravo završio glumačku akademiju u Beogradu i radi kao klovn na dečijim
rođendanima. Bambilend je napušten i ruiniran zabavni park u Požarevcu. Ne bi li povratio
sećanje na detinjstvo koje je proveo u Bambilendu, strahinja dolazi u svoj rodni grad.
Tanja Drobnjak – Odrazi (antropološki dokumentarni; trajanje 31:42)
Biografija – Tanja Drobnjak:
Tanja Drobnjak je rođena u Beogradu i od malena se bavi fotografijom. Nekako sasvim slučajno se zaljubila i u film, te je tako 2020. godine diplomirala film i fotografiju na Fakultetu za medije i komunikacije. Pored toga, aktivno se bavi snimanjem, ali i montažom slike i zvuka. Voli da putuje avanturistički sa jednim rancem na leđima, da crta i da bude u prirodi. Trenutno se najviše bavi dokumentarnim filmom i vizuelnom antropologijom, i nada se da će sledeće godine upisati master koji bi objedinio ove dve oblasti.
Sinopsis filma:
Odrazi je kratak antropološki dokumentarni film o tri mlade osobe koje žive u Beogradu za vreme korone. Tema filma je njihov svakodnevni život i kroz monolog i kroz ono što rade, mi dobijamo šansu da ih upoznamo i da saznamo kako su se izborili i kako su preživeli 2020. Režiju i scenario potpisuje Tanja Drobnjak, Milica Stevanović i Nemanja Gudović.
U filmu učestvovali Andrija Hadžić, Tereza Cenić i Anđela Žugić.
Film je nastao za vreme Zimske škole vizuelne antropologije – ŠVA 2020 u periodu od 1. do 31. decembra 2020. u Beogradu.
Hana Piščević – Pad sa maslačka (poetični/ opservaciski dokumentarni; trajanje 12:32)
Biografija – Hana Piščević:
Hana Piščević je multidisciplinarna umetnica iz Beograda i na Fakultetu za medije i komunikacije završila je film i grafički dizajn. Kada je bila mala počela je da piše kratke priče pa je tako slučajno sa 18 godina napisala svoj prvi roman koji je objavio Samizdat B92. Film ju je vrlo rano privukao shvativši da je to jedina jezička forma koja je istovremeno verbalna i vizualna. Diplomirala je sa svojim kratkim igranim filmom “Budna deca sanjaju” koji je imao premijeru na Brestu, u Francuskoj. Trenutno je razapeta izmedju crtanja, pisanja i spremanja novih filmova, kako igranih tako i dokumentarnih.
Sinopsis filma:
Vizuelni portret Nebojše, dečaka koji vozi skejt, pada i ustaje, autostopira, žonglira i poznaje sve vrste insekata. Često sanja a ponekad ni ne spava. Film je sniman u procesu od godinu i po dana kako bi što vernije ispratio delić jednog života.
Aleksandra Mitrović – Discreet music (eksperimentalni; trajanje 9:15)
Biografija – Aleksandra Mitrović:
Aleksandra Mitrović je studentkinja završne godine digitalnih umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije. Pored toga, aktivno se bavi jogom i plesom. Inspiraciju pronalazi u svetu koji je okružuje i u reakcijama na isti. Smatra da sve što stvara upravo dolazi kao odgovor na okolinu u kojoj živi. Pored filma, zanima je i najviše se bavi fotografijom kao i zvukom. U slobodno vreme često ide na filmske festivale. Voli izazove, a ne voli pravila.
Sinopsis filma:
Discreet music je film koji se bavi temom zagađenja bukom koje je sveprisutno u današnjosti. Kroz odnos svetlosti u enterijeru i zvuka buke spoljašnjeg sveta, autorka pokušava da dočara subjektivni osećaj glasne okoline do trenutka navikavanja na istu u kome buka prestaje da bude buka i postaje neprimetna, nova tišina.
___________________________
***Apelujemo na sve posetioce da budu odgovorni prema sebi i drugima i poštuju sve mere zaštite, kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje bezbedne razdaljine i što češće korišćenje dezinfekcionih sredstava.