Loading Events
This event has passed.

Od samog početka industrijske revolucije štrajk je predstavljao jedno od najjačih oružja koje su radničke organizacije koristile u borbi za svoja prava. Potpuno ili delimično prekidanje rada, blokiranje fabrika ili protestvovanje protiv određene kompanije predstavlja način da se radnici suprotstave gazdama, nateraju ih na kolektivno pregovaranje i poboljšavanje uslova rada. Tokom istorije štrajkovi su poprimali različite oblike, često su bili zabranjivani, kriminalizovani i nasilno gušeni, ali radnici su uvek pronalazili nove načine kako da se udruže, zaštite i zajednički usprotive onima koji ih eksploatišu.

Cilj ove radionice jeste da se kroz razgovor o različitim štrajkovima koji su se dešavali u našoj zemlji tokom poslednjih godina analizira postojeća društveno-ekonomska situacija, da se uporedi efektivnost različitih strategija i taktika koje su korišćene u ovim štrajkovima i da se izvuku pouke koje bi mogle da budu od koristi radnicima i aktivistima koji bi u budućnosti mogli da se bave štrajkačkim organizovanjem. U prvom delu radionice svoja iskustva iz štrajkova će izneti radnici Srboleka, Pošte, kao i prosvetni radnici, nakon čega će svi učesnici moći da postavljaju pitanja, komentarišu i zajednički upoređuju ova iskustva.

Radionicu organizuju Učitelj neznalica i njegovi komiteti i Samoobrazovni univerzitet „Svetozar Marković“, moderiraće je Ivan Zlatić i Saša Perić.

Učešće na radionici je besplatno, a neophodno je prijavljivanje putem mejla na sledeću adresu:

samoobrazovni@gmail.com

U okviru prijave navedite svoje ime i prezime, godište, obrazovanje (ili zanimanje), a ukoliko želite možete napisati i zašto se prijavljujete za radionicu i da li ste u prošlosti imali određena iskustva vezana za štrajkove, radničko organizovanje ili ste bili deo određene aktivističke organizacije.