Loading Events
This event has passed.

Golema je muka podstanarska – i širom Evrope i u Srbiji. Problemi poput neregulisanog statusa i kirije čiji porast ne prati porast prihoda, samo su najuočljiviji. Međutim, ništa manje zanemarljivi nisu ni nerealni zahtevi i očekivanja vlasnika, odnos komšija ili sami uslovi stanovanja.

Samo u Beogradu ima oko 150.000 podstanara, što predstavlja ozbiljan potencijal i u ljudstvu i u novcu koji odlazi na zakup stana. Ipak, strukturalnija borba za prava podstanara u Srbiji još uvek izostaje. Deo razloga je nesumnjivo u sistemskom održavanju podstanarstva u sivoj zoni ekonomije, dok je deo razloga verovatno u večnom nadanju podstanara da je podstanarstvo samo privremeno stanje. Šta pak možemo da učinimo u podstanarskoj borbi za bolje uslove stanovanja?

U gostima su nam saborkinje i saborac iz Londona i Zagreba koji se upravo bave ovim pitanjem iz različitih uglova u gradovima iz kojih dolaze. Džejkob Vils i Nataša Nkombe iz Londonskog sindikata podstanara (London Renters Union) i Iva Marčetić iz Pravo na grad govoriće o položaju podstanara u njihovim zajednicama i načinima na koje se organizuju kako bi se taj položaj popravio. Njihova iskustva, iako ne uvek potpuno primenjiva u našem kontekstu, svakako će biti dobar podstrek za diskusiju o masovnijem udruživanju podstanara u Srbiji.

RAZGOVOR ĆE BITI NA ENGLESKOM JEZIKU