Loading Events
This event has passed.

Kustoski kurs Šta kustosiranje može/treba da bude sa ponosom najavljuje da će Ostavinska biti domaćin prezentacije knjige Zdenke Badovinac Drugarstvo: kustosiranje, umetnost i politika u postsocijalističkoj Evropi.

Drugarstvo: kustosiranje, umetnost i politika u postsocijalističkoj Evropi Zdenke Badovinac

Prostor: Ostavinska, Kraljevića Marka 8, Beograd
Datum: 21. Septembar 2019 u 19:00

Drugarstvo je zbirka tekstova Zdenke Badovinac, inovativne slovenačke kustoskinje, direktorke muzeja, i naučne istraživačice. Badovinac je bila uticajan glas u međunarodnim razgovorima u kojima se iznova promišljala geopolitika umetnosti nakon pada komunizma, nepomirljiva kritičarka neujednačenih razmena između Istoka i Zapada, i istoričarka avangardne umetnosti koja se pojavila u socijalističkim i postsocijalističkim zemljama tokom proteklog veka. Štaviše, ona je bila pobornica radikalnih institucionalnih formi: muzeji osetljivi na složenosti iz prošlosti i, istovremeno, po meri zahteva današnjice.

Objedinjujući napise iz raznolikih i retkih izvora i nove tekstove, ova knjiga nudi suštinski portret jednog značajnog mislioca, i nezaobilazan priručnik alternativnih pristupa kustosiranju i izgradnji institucija u XXI veku.

„Oštroumna, politički promućurna, inventivna u svojoj kustoskoj praksi: Zdenka Badovinac nije ništa drugo do najnaprednija i intelektualno najistančanija direktorka muzeja u Evropi. Ova antologija uključuje ključne tekstove koji prate njenu seriju izvanrednih izložbi u Ljubljani, i suštinsko je štivo za svakoga ko se interesuje za razlike između nekadašnjeg Istoka i nekadašnjeg Zapada. Za svakoga ko traži kustoske alternative neoliberalnom modelu neprestane muzejske ekspanzije i zaglupljujućih blokbastera, Badovinac je podsticajna inspiracija.“

Kler Bišop, istoričarka umetnosti i kritičarka

Ovo je treća knjiga u ediciji „Perspektive kustosiranja“, koja nudi pravovremene refleksije kustosa, umetnika, kritičara, i istoričara umetnosti, na temu aktuelnih debata u kustoskim praksama širom sveta.

O predavaču:

Zdenka Badovinac je kustoskinja i spisateljica, zauzimala je poziciju direktorke Moderne galerije u Ljubljani 1993, koja se od 2011. sastoji od dva objekta: Muzeja moderne umetnosti i Muzeja savremene umetnosti u Metelkovoj. U svom radu, Badovinac ističe teške procese redefinisanja istorije zajedno sa drugačijim avangardnim tradicijama unutar savremene umetnosti. Prva izložba Zdenke Badovinac koja je bila posvećena bavljenju tim pitanjima bila je Body and the East—From the 1960s to the Present (1998). Ona je takođe inicirala prvu istočnoevropsku umetničku zbirku, „Arteast 2000+“. Jedan od njenih skorašnjih projekata je NSK od Kapitala do kapitala: Neue Slowenische Kunst—događaj poslednje decenije Jugoslavije, u Modernoj galeriji 2015 (postavka je putovala u muzej „Van Abbe“ u Ajndhovenu (2016), Muzej savremene umetnosti „Garaža“ u Moskvi (2016), i Muzej Kraljice Sofije u Madridu (2017)); Paviljon države NSK, V Venecijansko bijenale, 2017, koji je kustosirala zajedno sa Čarlsom Ešeom. Badovinac je slovenačka selektorka na Venecijanskom bijenalu od 1993. do 1997, zatim od 2005. do 2017, i austrijska selektorka na Bijenalu u Sao Paolu 2002, te predsednica CIMAM-a od 2010 do 2013.

Događaj je besplatan i otvoren za javnost.

WCSCD je kustoski kurs i serija javnih predavanja koje je pokrenula i koje organizuje Biljana Ćirić.

Predavanje Zdenka Badovinac je podrzano kroz WCSCD program uz podrsku Zepter Muzeja i Zepter Hotela

Partneri projekta:

Medijski Partneri:

Za više informacija o programu, molimo vas da pogledate vebsajt:
www.wcscd.com
Kontakti u vezi sa projektom:
what.could.curating.do@gmail.com
Pratite nas:
FB: @whatcscdo
Instagram: @whatcouldshouldcuratingdo