Loading Events
This event has passed.

Živimo u periodu koji su naučnici nazvali antropocen, po veličini uticaja koji čovek ostvaruje na planetu Zemlju. Klimatske promene postale su realnost i njihove posledice se već osećaju, dok se koncentracija ugljen dioksida u atmosferi približava tački kolapsa. Razlika između bogatih i siromašnih veća je nego ikada ranije u istoriji, dok se suočavamo sa šestim globalnim izumiranjem biodiverzitet izazvanim od strane čoveka. Dotakli smo granice globalnog kapitalističkog rasta i gledamo u otvorenu provaliju

Preispitivanje i odbacivanje ideje eksponencijalnog rasta zasnovanog na profitu i promišljanje društvenih i ekonomskih alternativa jeste u srži samog odrast/degrowth teorije i pokreta. Prema jednoj od definicija odrast/degrowth se bazira na promeni načina upotrebe prirodnih resursa ali i promeni društvenih odnosa prema radu, kapitalu, novcu kao i pitanju vlasništva, uz radikalnu demokratizaciju društva, sa ciljem stvaranja nove antikapitalističke ekonomije i društva u skladu sa prirodom.

Predavanje Predraga Momčilovića na temu “Od granica rasta do odrasta za održivo i pravedno društvo” održaće se u sklopu Global Degrowth Day 2019. u Magacinu Kraljevića Marka 4 od 18 časova. Nakon predavanja članice i članovi Zelena omladina Srbije pripremiće vegansku večeru.

Predrag Momcilovic je doktorant na Geografskom fakultetu u Beogradu. Član platforme za teoriju i praksu društvenih dobara – zajednicko.org, novinar portala Mašina i urednik portala za političku ekologiju Glasnik Okvir. U svom istraživačkom radu bavi se prirodnim ograničiteljima rasta, društvenim aspektima klimatskih promena i aternativnim modelima organizovanja u proizvodnji hrane.

Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara zajednicko.org, okuplja organizacije, inicijative i pojedince koji se bave kritičkom analizom i značajem zajedničkih, javnih i društvenih dobara u savremenom društvenom i političkom kontekstu. Delovanje i ciljevi platforme usmereni su na istraživanje, javno zagovaranje i rad na razvoju javnih politika, kao i na različite obrazovne i informativne programe.