Loading Events
This event has passed.

U sredu, 2. juna u 18 časova, u Centralnom prostoru biće održano predavanje Ljiljane Latinović, ekonomiste: „Efikasnost svojina-da li je društvena svojina učinkovitija od privatne?“

 

Postmoderna i informatičko tehnološka revolucija izazvale su tektonske promene u svetu kakvog smo poznavali u prvoj polovini XX veka.

Komunizam i socijalizam su gotovo nestali sa svetske scene, marginalizovani u malim oazama, dok je kapitalizam krenuo u retrogradni društveni proces relativizujući osnovne ideje demokratije i ljudskih prava, vraćajući religiju u političku igru i gurajući sve šire slojeve stanovništva u siromaštvo.

Šta može proizaći iz gubitne kombinacije sve bržeg tehnološkog razvoja i urušavanja sistema vrednosti preovlađujućeg posle II Svetskog rata?

Da li je društvena svojina odbačena kao ekonomski neefikasna, ili kao potencijalna smetnja upravo retrogradnim procesima neoliberalnog kapitalizma?

Kako u savremenim uslovima levica može da koristi iskustva jugoslovenskog samoupravnog socijalizma i društvene svojine?

***Apelujemo na sve posetioce da budu odgovorni prema sebi i drugima i poštuju sve mere zaštite, kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje bezbedne razdaljine i što češće korišćenje dezinfekcionih sredstava.

Molimo Vas da poštujete mere za sprečavanje širenja virusa korona i da obratite pažnju na dozvoljen broj ljudi u Centralnom prostoru – 12.