Loading Events
This event has passed.

U okviru obeležavanja 20 godina uspešnog rada, CEDEUM vas sa zadovoljstvom poziva na predavanje, koje će se održati u Centralnom prostoru u Kraljevića Marka 4:

„Negovanje pozorišta kroz aktivizam zajednice“

Svi znamo da je umetnost stalno na udaru, te se postavlja pitanje, kako pored toliko društvenih medija i zabavnog sadržaja, ne samo na televiziji, već i na našim telefonima, tabletima i satovima, edukatori i mala pozorišta mogu da privuku publiku za svoje projekte?

Mark Čarni i Kor Norman će govoriti o metodama uz pomoć kojih edukatori i pozorišta mogu da očuvaju relevantnost i doprinesu rastu publike, koncentrišući se naročito na načine da se prepoznaju i usmere potrebe zajednice. Ispitujući benefite i strategije alternativnih pozorišnih prostora i njihovog repertoara, zajedno sa procenom optimalnih načina da se kreiraju sadržaji koji su poučni, uzbudljivi i koji su u stanju da transformišu publiku, Čarni i Norman će podržati sve one metode koje omogućavaju pozorištu da se razvija i u godinama koje dolaze.

Dobro nam došli.

Vaš, CEDEUM 20

Mark Čarni je bio direktor Departamana za izvođačke umetnosti na Univerzitetu Klemson mnogo godina pre nego što se povukao, kao profesor emeritus i prihvatio poziciju direktora Škole za pozorište i ples na Tehničkom univerzitetu u Teksasu.

Bivši je predsedavajući za Region IV, takođe bivši član Nacionalnog selekcionog tima, a trenutno nacionalni koordinator Instituta za pozorišnu novinarstvo i zastupanje/dramaturgiju za
KCACTF (The Kennedy Center American College Theatre Festival). Mark radi kao pomoćnik direktora Nacionalnog Instituta za kritiku – O’Neill Theatre Center. On je dramaturg, kritičar i profesor, ali ne nužno tim redosledom. Tvorac je projekata WildWind Performance Lab i Marf Intensives, dva pažljivo osmišjena poligona za obuku pozorišnih umetnika. Tri godine je bio umetnički direktor programa Word BRIDGE Playwrights Lab, a trenutno radi kao umetnički direktor Međunarodnih škola Jugoistočne Azijie, te zato često putuje u Kualu Lumpur i Džakartu. Počasni je član Dvorane slavnih glumaca zbog svog iskustva u pozorišnoj kritici i dramaturškog opusa. Sada radi na predstavi Vrata od garaže, koje će biti izvedena u junu na Međunarodnom festivalu u Pragu.

Kori Norman je direktor marketinga i menadžer Škole za pozorište i ples na Tehničkom univerzitetu u Teksasu i dobitnik Nagrade za izuzetnost 2018, koju dodeljuje navedeni univerzitet. Bio je uključen u nebrojeno mnogo produkcija, kao izvođač, tehničar i administrator. U Dalas je proveo šest godina kao direktor pozorišta Theater Three, jednog od najstarijih profesionalnih pozorišta u Teksasu, gde je bio uključen u više od 75 produkcija u dva izvođačka prostora. Pored svojih menadžerskih, marketinških i finansijskih dužnosti u pomenutom pozorištu, bio je član Neprofitnog savetodavnog veća Severnog Teksasa; član komiteta za marketing Horton Fut; član Koalicije za kulturni menadžemenz na teritoriji Dalasa. Magistrirao je menadžment u umetnosti na Tehnološkom univerzitetu u Teksasu.