Loading Events
This event has passed.
Više od pola godine traje stravičan genocid na palestinskim stanovništvom u Gazi, ali to predstavlja samo kulminaciju 76 godina okupacije, proterivanja, maltretiranja i ubijanja Palestinaca od strane države Izrael. Ovo dešavanje predstavlja još jedan u nizu događaja sa kojima pozivamo na solidarnost sa narodom Palestine i ponavljamo još jednom: „Od reke do mora Palestina biće slobodna!“
Od 19 časova predstavićemo zbirku poezije „Gazinski glasnik“ (2024) istaknutog pesnika i prozaiste Šabana Šarenkapića. Ovu knjigu čini više od 100 pesama koje je pesnik posvetio deci i stradalnicima Gaze. Izdavač knjige je združena akcija „Pisanjem uzvrati“, koju čine šest izdavača sa prostora bivše Jugoslavije.
Od 20 časova prikazaćemo izbor filmova koji se bave organizovanje i borbom palestinskih žena tokom 20. veka. Teme filmova su: prva palestinska ženska organizacija i protest protiv britanske okupacije 1929. godine, iskustva žena koje su preživele Nakbu, žene u Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO) i borba žena tokom prve Intifade.
The Silent Protest – Jerusalem 1929 (2019)
Women’s Testimonies of the Nakba (2006)
Palestinian women (1974)
Naila and the Uprising (2017)
Ukupno trajanje filmskog programa: 120 min.
NAPOMENA: Svi filmovi su sa titlovima na engleskom jeziku.
U okviru dešavanja ćemo prikupljati i donacije koje će biti podeljene izbeglicama i studentima iz Gaze koji trenutno žive u Srbiji.