Loading Events
This event has passed.
KOMIKAZE su iščašena i šašava strip mreža, sa bazom u Hrvatskoj, umetnika sa Balkana i iz ostatka sveta, koja postoji od 2002. godine. Publikacija “Komikaze # 18″ osvojila je u 2020. “nagradu za najbolji alternativni strip” na Festivalu u Angoulêmeu, koji nagrađuje najbolju svjetsku alternativnu produkciju fanzina i stripa, a potpisani autori su: Smelly Feet Dog, Miro Župa, Ivan Marušić, Damir Stojnić, Hrvoje Šebić-Gaz, Stipan Tadić, Agata Lučić, Ena Jurov, Iva Atovski, Danica Dedić, Radovan Popović, Francisco Sousa Lobo, Robert Zant, Štěpánka Jislová, Zlatko Kristevski, Bambi Kramer, Vittorino Curci, Ferraglia, Harukichi, Jelle Kindt, Nils Bertho, Ivana Armanini.
KOMIKAZE se kreću u nezavisnim i neprofitabilnim krugovima, udaljenim od globalizovane i institucionalizovane umetnosti. Počevši kao šamar u lice uspavanoj hrvatskoj strip sceni još davne 2002. godine, Komikaze su se zarazno proširile celom Evropom i šire, koristeći se različitim tehnikama diseminacije, pre svega veb prezentacijama, izložbama, radionicama stripa kao svojevrsnim ritualima socijalnog zbližavanja, distribucijom fanzina i magazina, street art-om i performansima. Partneri i prostorni prioriteti su povezani sa autonomnim neprofitnim zonama kulture. Projekat „Komikaze” postoji od 2002. godine, a asocijacija je registrovana 2008. Glavni urednik je Ivana Armanini.
Magazin koji sadrži 20-30 kratkih strip formi različitih autora funkcioniše kao esencijalna platforma za mlade talente iz Hrvatske i šireg regiona. Sadrži radove koji su grubi, izazovni, pomalo pank, uz izraze retke liričnosti i lepote čime pruža esencijalni uvid u lokalnu scenu ilustracije koja je uvek krcata iznenađenjima. Komikaze se nenaoružano suprotstavljaju progresivnoj globalizaciji i pojačanom ukusu za institucionalizovanu umetnost i njihov program predstavlja slobodnu i altruističnu aktivnost umetnika sa različitih geo-strateških područja, koja povezuje nezavisne i beskompromisne stavove koji se nazivaju alternativnim u odnosu na postojeće dominantne umetničke prakse. Strip magazin „Komikaze“ je dobitnik nagrade za najbolji alternativni strip na prestižnom festivalu u Angulemu („Prix BD Alternative“) u Francuskoj 2020. godine.
IVANA ARMANINI kao strip umetnik i ilustrator je distinktivan autor koji proizvodi skoro apstraktne strip crteže suprotstavljene geometrijskim blokovima boje na uznemirujuć i zavodljiv način. Spretna je i u konvencionalnom narativu: njena strip priča o hrvatskom umetniku Dimitriju Bašiću Mangelosu (po scenariju Marka Goluba) bila je jedan od zapaženijih umetničkih događaja 2018. godine. Takođe je urednik, kurator i small press izdavač, kao i grafički dizajner. Završila je Školu primijenjene umetnosti i dizajna a zatim i Akademiju umetnosti u Zagrebu i član je HZSU-a, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, platforme “Women Who Draw“ i „Evoke“ zajednice. 8 solo strip knjiga, (art) knjiga i fanzina.
Osnovala je i glavni je urednik „Komikaza“ (od 2002. do danas) mreže produkcije, promocije i distribucije autorskog stripa sa fokusom na nezavisnu scenu sa kojima je izlagala je na preko 235 događaja, radionica, sajma i festivala (u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Mađarskoj, Austriji, Rumuniji, Njujorku, Portlandu, Poljskoj, Portugalu).
DAMIR STOJNIĆ je rođen u Rijeci (HR) 1972. Diplomirao slikarstvo na ALU u Zagrebu. Izlagao na preko sto izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu (Atina, Kairo, Beč, London, Venecija, Milano, Prag…). Dobitnik više priznanja i nagrada, od kojih su najznačajnije: otkupna nagrada Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, na Međunarodnom trijenalu originalnog crteža 2002, druga nagrada na 7. Trijenalu hrvatskog akvarela. Zaposlen je kao vanredni profesor pri Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci, na odsecima Slikarstvo i Strip i ilustracija. Od 2015, kao član umetničkog kolektiva ”Labin Art Express“, vodi galeriju DKC ”Lamparna” u Labinu, gdje je priredio samostalne izložbe brojnim domaćim i inostranim umjetnicima. Živi i deluje u Rijeci i Istri. Crta stripove oduvek, ali je tek pred godinu dana prvi put počeo da objavljuje stripove u Komikazama i od tada je neizostavan član, prisutan u posljednjih 6 izdanja (uključujući i nagrađeni album).