Loading Events
This event has passed.

Centralni prostor u Kraljevića Marka 4 od 19 časova

Ozbiljno smanjenje količine smeća koju naša domaćinstva proizvode je moguće. Koje su to sve konkretne promene koje treba da uvedemo u naš život da bismo smanjili količinu smeća koju proizvodimo? Iako postoji još čitav niz stvari koje bih volela da promenim u funkcionisanju mog domaćinstva, ipak, za samo godinu dana, došla sam do toga da proizvodim sasvim minimalne količine smeća. U okviru ovog predavanja o zero & low waste pokretu, lokalno i globalno, razgovaraćemo o konkretnim primerima i uz razmenu (pitanja i odgovori), doćićemo do sagledavanja situacije i mogućnosti bezotpadnog života u Srbiji.

Možemo čekati da opština, grad, država krene u ekološkom pravcu, i tada ćemo verovatno čekati vrlo dugo, ili, možemo krenuti sami, kao pojedinici, kao porodica, zgrada, zajednica. Imamo pravo i mogućnost da stvaramo svet u kojem želimo da živimo. Druga opcija je naravno da samo čekamo da novi svet neko drugi za nas stvori i osvoji. I, da ne bude zabune, nisu u pitanju revolucionarne, društvene promene, već mali ali ogromni individualni koraci koje svako od nas može, uz odlučnost i trud, da sprovede. U Srbiji, i kao pojedinci a i kao zajednica, treba da pokažemo veću spremnost da zaista volimo i štitimo zemlju u kojoj živimo. Da pređemo sa reči na dela.

Razgovor vode Milja Vuković i Milica Batričević.

Milja Vuković je osnivačica i administratorka grupe ,,Za manje smeća i više sreće – Zero & low waste Serbia“ i vođa projekta ,,Divlji Beograd“ koji se bavi urbanom ekologijom. Istoričarka umetnosti. Istraživač društvenih pojava.

Milica Batričević je feministkinja i aktivistkinja. Veruje da otpad nije đubre već da može da bude resurs u zajednici za solidarne akcije i prostore udruživanja. Autorka je nekoliko kratkih dokumentarnih filmova.