Loading Events
This event has passed.

Početkom maja u Ostavinskoj u Kraljevića Marka 8 biće upriličena multimedijalna izložba ’’Varvari, geniji i nadljudi’’ kao prvi dogadjaj u nizu, vezanih za obeležavanje jednog veka od izlaska časopisa Zenit.
Posle završetka Prvog svetskog rata ljudi više nisu bili isti kao pre. Ni svet više nije bio isti kao pre. Zavladao je besmisao, koji je inicirao raznorodne misleće ljude da mu se odupru osmišljavajući načine promišljanja sveta. Jedan od tih novih amalgama je bio i Zenitizam koji se promovisao i čiji glas se čuo u časopisima koji su izlazili dvadesetih godina u Zagrebu i Beogradu. Izašlo je ukupno 43 broja časopisa od 1921. do 1926. godine.
Ljubomir Micić, filozof i tvorac zenitizma, koji je okupio oko sebe plejadu umetnika različitih fela, snažno je podržavao novog čoveka, bodrivši njegovu genijalnost i slobodu i klicajući novoj tvorevini – balkanskom barbarogeniju.
Časopis Zenit i ideje zenitizma su bile tema i inspiracija autorima različitih generacija i senzibiliteta za ovu izložbu. Prvu grupu čine naši afirmisani umetnici: Vladimir Veljašević, Nikola Velicki i Vladimir Milanović koji su osmislili digitalne multimedijalne radove. Drugu grupu autora čine učenici Škole za dizajn iz Beograda pod mentorstvom Marije Popović, u okviru nastavnih programa predmeta – višemedijska umetnost i crtanje. Polazište za razvoj ideja su izabrani tekstovi časopisa Zenit, kroz analizu i samostalno istraživanje teme učenici su dali svoj lični komentar i kao krajnji rezultat izveli crteže, kolaže, asamblaže i animacije.
Izložba je deo istraživanja slobodne multidisciplinarne grupe okupljene oko projekta „Sto godina Zenita“ koji je pokrenula organizacija Centar za vizuelnu antropologiju i koji ovom prilikom poziva sve ljubitelje savremenih umetničkih pravaca i sve zainteresovane građane, da svojim prisustvom daju doprinos velegradskom i kosmopolitskom duhu Beograda.
Otvaranje izložbe planirano je za 7. maj u 19h i trajaće do 16. maja 2021. godine

 

***Apelujemo na sve posetioce da budu odgovorni prema sebi i drugima i poštuju sve mere zaštite, kao što su nošenje zaštitnih maski, održavanje bezbedne razdaljine i što češće korišćenje dezinfekcionih sredstava.

Molimo da obratite pažnju na to da je dozvoljen broj posetilaca 13, za prostor Ostavinske.