Loading Events
This event has passed.

Martin Zonderkamp, prezentacija radionice:
Nedelja, 24.11.2019. 19:00-20:00 časova,
Magacin, Kraljevića Marka 4-8
Kristina Čupke, prezentacija radionice:
Nedelja, 01.12.2019. 19:00-20:00 časova,
Magacin, Kraljevića Marka 4-8

Četvrta faza projekta Laž & krađa kao praksa poslednja je u 2019. godini. Počinje dvema radionicama pod rukovodstvom nemačkih koreografa i plesnih umetnika Martina Zonderkampa i Kristine Čupke.

Prva radionica održava se od petka, 22. novembra, do nedelje, 24. novembra. Njom će rukovoditi Martin Zonderkamp, profesor koreografije na Akademiji za ples u Stokhlmu (DOCH). O temi radionice u okviru projekta Laž & krađa kao praksa Zonderkamp kaže sledeće:

„Radionica služi kao platforma za isprobavanje ideja, metoda i materijala koje su umetnici do sada prikupili u okviru projekata Laž & krađa kao praksa. Krađa se transponuje u prijateljsko pozajmljivanje a laž u prisvajanje putem transformacije i otelotvorenja. Svaki umetnik će, za kratko vreme, istražiti metode transmisije i transpozicije, ponavljanja i imitacije, u pokušaju da razvije veštine koje su mu neophodne da bi izveo kreirano delo.“

Druga radionica održava se od 29. novembra do 01. decembra, a njome rukovodi koreografkinja i performerka Kristina Čupke. Svoju radionicu K. Čupke predstavlja ovako:

„Sve ono što obrađuje naše pamćenje zapravo je, bar u izvesnoj meri, fikcija i aproprijacija različitih izvora. Vlastite priče i reference neprekidno mešamo sa tuđim pričama. Proces pamćenja istovremeno je voljan i nevoljan, svestan i nesvestan, on je neprekidno nagomilavanje slojeva kolektivnog sećanja.

Kada se granice realnosti rastaču? Gde su granice fikcije?

Hodamo li mi nejasnom linijom između činjenica i fikcije, između aproprijacije i krađe svaki put kada pričamo priču o priči, kada pišemo pesmu inspirisanu drugom pesmom, kada pišemo tekst, kada improvizujemo pokret koji se uvek zasniva na sećanju na neki drugi pokret, kada rekonstruišemo pesmu koje se jedva sećamo?

Na radionici Laž & krađa kao praksa učesnike želim da podstaknem na to da rekonstruišu način na koji razmišljaju o originalu, o stvarnosti, o onome što im pripada i onome što se od njih otuđilo.“

Na kraju obe radionice rezultati rada učesnika biće predstavljeni publici.

Nakon druge radionice u Fazi III projekta Laž & krađa kao praksa preostaće još deset dana za razmišljanje, diskusiju i produbljenje dijaloga sa umetničkim saradnicima. Tu priliku učesnici će iskoristiti za to da dodatno razrade i intenziviraju predstojeću saradnju tokom 2020. godine, ali i za to da otpočnu arhiviranje i odabir materijala za knjigu/katalog pod naslovom „Laž i krađa kao praksa“.

Koncept: Darko Dragićević i Zorica Milisavljević
Umetnički direktor: Darko Dragićević
Menadžer projekta: Zorica Milisavljević
Direktor projekta: Frank Bauman
Umetnički saradnici (i učesnici u radionicama): Stevan Beljić, Miloš Janjić, Katarina Konstandinović, Darija Medić, Lana Pavkov, Dušan Savić i Ana Vuković
Produkcija Goethe-Instituta u Beogradu uz podršku Stanice  servisa za savremeni ples iz Beograda
Laž & krađa kao praksa je projekat Goethe-Instituta u Beogradu u okviru platforme Next Generation.

Više informacija: https://bit.ly/2OrcfF4
Stranica projekta: https://bit.ly/2s4IPVX

* Učešće u radionicama rezervisano je za gore navedene umetničke saradnike.