Loading Events
This event has passed.

Kino klub Barut vas poziva na projekciju sa diskusijom.
sreda 11. septembar 2019. u 19:30
Magacin u Kraljevića Marka 4

Songs from the Second Floor, 2000, Švedska / Norveška / Danska, 98 min
režija: Roy Andersson
igraju: Lars Nordh, Stefan Larsson, Bengt C.W. Carlsson

jezik: švedski, ruski
titlovi: srpski

Film je kritika savremenog kapitalističkog društva, prvi u Andersonovoj “Trilogiji o životu”. Autor razotkriva i ismeva društvo u kom se ekonomija smatra sferom van ljudske kontrole, a tradicija i religija neupitnim okvirom društvenog razvoja. U okolnostima ekonomske krize, zatečeni u tragi-komičnim životnim situacijama, junaci bezuspešno pokušavaju da se uklope u zadate okvire. To im stvara psihološku patnju, osećaj promašenosti i neuspešnosti, apatičnost i bespomoćnost. U estetskom smislu, film je takođe svojevrsni politički čin. Ne sadrži koherentan narativ sa jasno određenim mestom radnje, već ga čine naizgled nepovezani fragmenti, što ostavlja utisak rasparčanosti ljudskog života i ističe besmislenost takvog postojanja.

Film predstavlja: Marija Zurnić se bavi istraživanjem u društvenim naukama, temom svojinskih odnosa, privatizacijom i korupcijom u Srbiji i bivšim jugoslovenskim republikama.

Ulaz na projekciju je besplatan!

Ukoliko želite da budete obavešteni o nedeljnim projekcijama možete se prijaviti za newsletter na adresi: https://eepurl.com/dIsaAz

Ukoliko želite da predstavite film u okviru Kino kluba Barut pište nam na kinobarut@gmail.com