Loading Events
This event has passed.

Kino klub Barut vas poziva na prvu od dve projekcije filmova sa diskusijama u okviru pratećeg programa izložbe Tišina je ovde gluvoća (4 – 25.07.2019) u galeriji Podroom u Kulturnom centru Beograda.

HVALA VAM NA VAŠOJ SLUŽBI, SAD, 2017, 108 min, igrani
režija: Džejson Hol
10.7.2019. u 19:30 h
Magacin u Kraljevića Marka 4
Film je biografska ratna drama koja se zasniva na nagrađivanoj knjizi Dejvida Finkla, američkog novinara. Finkl je boravio više meseci sa vojnicima jednog od bataljona u Bagdadu, a istoimena knjiga se bavi sudbinama trojice vojnika po povratku kući nakon petnaestomesečne službe u Iraku i njihovom prilagođavanju svakodnevici.
jezik: engleski
titlovi: engleski

Filmove predstavlja i vodi diskusije: Nenad Porobić, član Kino kluba Barut, neformalne inicijative NE rehabilitaciji! i redakcije portala Mašina.

Ovim projekcijama i pratećim diskusijama bismo usmerili pažnju na činjenicu koja se često zanemaruje prilikom obrade teme migracija, a to je da je život većeg broja izbeglica i migranata odlučen bliskoistočnim osvajačkim ratovima za raspodelu resursa. Kako najnovija američka filmska industrija prikazuje ljude koji takođe imaju iskustvo istih ratova, ali iz pozicije mnogo moćnijeg osvajača, nakon povratka kući?

Ulaz na projekcije je besplatan!

Ukoliko želite da budete obavešteni o nedeljnim projekcijama Kino kluba Barut možete se prijaviti za newsletter na adresi: https://eepurl.com/dIsaAz
Ukoliko želite da predstavite film u okviru Kino kluba Barut pište nam na kinobarut@gmail.com

Program se realizuje kao deo izložbe „Tišina je ovde gluvoća“ (4-25.7.2019. galerija Podroom, Kulturni centar Beograda), koja analizira različite migracije koje obeležavaju ove prostore: od figure gastarbajtera/ke, preko rata i tzv. raspada Jugoslavije, do Balkanske rute. Ukoliko bismo pokušali da mapiramo sva prošla i sadašnja kretanja, dobili bismo pokretnu sliku nalik mravinjaku – reke ljudi ugrožene egzistencije. Međutim, ovo nije pokušaj mapiranja svih kretanja u potrazi za budućnošću, već prikaz fragmenata određenih putovanja. Kako ih percipiramo? Kako se prema njima odnosimo? Kako u njima učestvujemo? Kako se u okviru njih pozicioniramo? Kako ih (ne) prevazilazimo? Iako su migracije tema izložbe, ovo je ipak i pre svega izložba o radu. Potreba za dostojanstvenim radom i dostojanstvenom zaradom sa jedne, i eksploatacija i sistemska represija sa druge strane, objedinjuju sve navedene radove, iako ne uvek eksplicitno. Da bismo to razumeli, moramo razumeti klasnu borbu.
Detaljnije o izložbi, radovima i programu posetite:

https://www.kcb.org.rs/2019/07/tisina-je-ovde-gluvoca/

https://www.brina.rs/