Loading Events
This event has passed.
Svetozar Zivanov je modni dizajner i vizuelni umetnik koji se crtezom bavi od svog najranijeg detinjstva, a pocetak svoje zainteresovanosti ka kolaznoj umetnosti nalazi pre nesto vise od deset godina.
Nastali kolazi izraz su izmastane stvarnosti, odnosno preformulisane realnosti. Ovo su sinteze zapisa o razlicitim uvidima i problemima zivota svakog od nas, koji se krecu od misli do stvarnosti, i obrnuto.
Kolazi su izradjeni lepljenjem papira u kombinaciji sa temperama i flomasterima, dok su neki efekti postignuti koriscenjem kucnih predmeta kojima smo svakodnevno okruzeni i koje upotrebljavamo u razne svrhe zivljenja .
Modne fotografije leze u sedistu njegove inspiracije za izradu kolaza. Obicno preuzete iz modnih casopisa, predstavljaju polaznu osnovu za psiholosku I sociolosku simboliku koju izrazavaju.
Pred vama ce se otvoriti jedan novi Svet : nestvaran, nadrealan, mozda na trenutak i besmislen, ali uvek tako da zaokupi misli i zgolica mastu.
Dodavanjem crteza i ilustracija koji daju siri spektar znacenja, kolazi zadrzavaju svoju antropocentricnost koja odise smenama intimnosti i javnog delovanja, u kojima svako od posmatraca ima mogucnost da pronadje nesto svoje privatno i licno – od izraz a cuda, ludila, nasledja,neodredjenosti, odredjenosti, do preskakanja barikada, pomirenja, bekstva, povezanosti, pa sve do same besciljne lepote.
Licna radoznalost i istrazivanja autora dovode da se svaki od materijala pretvara u deo likovnog izraza.
Deo radova sacinjen je i od elemenata crteza koji uzimaju dekonstruktivnu ulogu, naizgled zbunjujuce , ali na dalje daju liniju razdvajanja u samoj kompoziciji, i salju jasnu poruku celine.
Sadrzaj tekstualnih celina, brojeva i geometrijskih sema komuniciraju kroz simbole, a ne retko, fokus je na ekspresijama koje salju ljudska lica .
Kako njegov opus raste, i razvija se dalje, ovaj umetnik postepeno ima i tendencije izlazenja iz svog ustaljenog stila koji za osnovu ima fotografiju, pa nekada srz njegovog dela predstavlja i sam crtez ili ilustracija.
Vremenom, uocava se sve visi stepen zapazanja i otkrivanja, spontanom akcijom povezuju se razlicite dimenzije, pojedinacno istrazeni izlomljeni prostori, svi povezani na jednoj ravni, jedni kraj drugih, jedni u drugima. Nastaju novi tereni igre uklapanja granica I dogradjivanja, gde je dozvoljeno prekoraciti liniju, ostaviti praznine, osloboditi tacke, naglasiti slojeve, uklopiti asimetrije, dodati iz auta.
Svaki kolaz intimna je beleska. Sopstveni umetnicki univarzum. Ovo je cisto poigravanje idejama, osvrti, pobuna, traganje ( mozda i pronalazenje ) licnog pecata kroz izmestanje i menjanje prvobitnih funkcija odredjenih celina ili segmenata u novoj ulozi.
Svaki prikaz zauzima stav, odise humorom ili upozorava ironijom .
Svako , iz svog ugla , ima priliku da tumaci razdvajanje postojeceg i predstavljenog .
Kao rezultat unutrasnje borbe uvek stize oslobadjanje umetnosti. Prevazilazenje propustene prilike.
Slagalica od milion delova, vrednih da budu ponovljeni, gde sve izgleda moguce.
Ukrstene ideje sirine i dubine, preplitanja I povezivanja.
Iznova stvoren svet.
Bolji.