Loading Events
This event has passed.

U Ostavinskoj u Kraljevića Marka 8 – 14. maja od 20 časova otvara se izložba „Okovi“ Tijane Olbine i Ane Mitrović.

Izložba Okovi nastala je kao ostvarivanje zajedničke ideje dve studentkinje Fakulteta primenjenih umetnosti, Tijane Olbine i Ane Mitrović. Okovi su se kao tema rodili u potpunosti spontano, a ipak su proizvod nekakvog zajedničkog, prepoznatljivog i gotovo neprekidnog osećaja koju gaji većina. Ovom se pojmu pristupilo iz dva dijametralno različita gledišta, uz dva potpuno oprečna likovna pristupa, sa istim ciljem – da ih ne bude.

Tijana Olbina, u radu sa različitim strukturama i materijalima, uvek teži ka jakom kontrastu tela sa okolinom. Uvek u transcendentnom stanju, koji prelazi granice mogućeg iskustva, koji prelazi granice prostornovremenske stvarnosti, koji je izvan ili iznad mogućnosti čulnog opažanja, natčulan. Tela koja teže da se odvoje od nametnutih okova, obesmišljavanjem svega nametnutog. Stanje odvojenosti u očiglednom fizičkom prisustvu.

Ana Mitrović, sa druge strane, ovu temu opisuje u potpunosti ilustrativno, koristeći vrlo svedenu paletu. Svaka od ilustracija je nastala inspirisana onime što, po osećanju i mišljenju individua, predstavljaju okovi. Svaka ilustracija je stvorena kao jedna i jedinstvena predstava određenog osećanja, a tematski su inspirisane snovima i ličnim iskustvima.

Tijana Olbina je studentkinja druge godine grafičkog dizajna na Fakultetu primenjenih umetnosti, a Ana Mitrović pohađa treću godinu na smeru konzervacije i restauracije slika i umetničkih dela na papiru.