Loading Events
This event has passed.

ZA ENTUZIJAZMA

o i povodom

doktorskog umetničkog projekta,

dokumentarna postavka sa performansom

Namerno neefikasan

13. decembar u 18h

Dvodnevna pop-up instalacija video i foto dokumenata je prezentacija doktorskog umetničkog istraživanja pod naslovom Iza entuzijazma, umetnice Nede Kovinić, izvedenog u toku 2017. i 2018. godine sa završnim javnim performansom u Velikoj sali SKC-a, u novembru 2018.

Performans Namerno neefikasan biće izveden ovom prilikom, ne kao reperformans već izvedenog Iza entuzijazma, već kao performans in situ o i povodom ovog projekta, sa elementima radionica koje su mu prethodile. Performans uključuje ples tri igrača, čitanje teorijskog dela rada i glumačku minijaturu koja reflektuje nemoć umetnika u komplikovanoj mreži hijerarhija institucija i tržišta.

Projekat Iza entuzijazma istražuje fenomene entuzijazma stvaranja, udruživanja, samoinicijative i samoorganizovanja, polazeći od toga da svi aspekti savremenog rada unapred računaju na entuzijazam. Praktični deo istraživanja je uključio mobilisanje aktera nezavisne i samoorganizovane umetničke scene, čije se delovanje može označiti rečima kao što su motivacija, iskustvo, strast, želja ili nada. Projekat u svom praktičnom delu okuplja i povezuje umetnike plesa i performansa kroz radionice plesa, posebno onog koji se fokusira na samo-izraz i ekspresiju. M. Sponberg (Marten Spangberg) pripisuje plesu neodređenu potencijalnost. Prema Sponbergu, kapitalizam je prisvojio jezik. Ples je prilika da se misli izvan logike jezika.

Performans će biti izveden 13. decembra u 18:30h u Ostavinskoj galeriji.

Postavku možete posetiti 12.i 13. decembra od 18-21h.

Autor Neda Kovinić

Plesači: Nemanja Bošković, Olga Uzikaeva, Danijela Vučković,

Glumica: Joana Knežević

Fotografije sa performansa Iza entuzijazma u SKC-u 2018. (autor: Srdjan Veljović)

Video performansa u SKC-u (režija i montaža Arion Asllani)