Loading Events
This event has passed.

Kino klub Barut i Samoobrazovni univerzitet “Svetozar Marković” vas pozivaju na projekciju sa diskusijom:
„Bitka za Čile: Narodna vlast“ (1979)
Sreda, 20. novembar 2019, u 19:30
KC Magacin, Kraljevića Marka 4

Nakon projekcije drugog dela čuvene trilogije Patrisija Guzmana „Bitka za Čile“, naredne srede prikazaćemo i treći deo ovog izuzetno zanimljivog i istorijski važnog dokumentarnog filma. Finalni deo trilogije pokazuje na koji način su se obični radnici i seljaci u Čileu organizovali tokom kriznog perioda početkom 1970-ih godina, kreirajući različite vrste samoorganizvanih lokalnih grupa, gradeći sistem međusobne pomoći, distribucije hrane, okupirajući fabrike i farme, samostalno pokrećući proizvodnju, boreći se protiv crnog tržišta i stvarajući načine da se zajednice odbrane od fizičkih i ekonomskih napada reakcionarne buržoazije.

11. septembra 1973. godine, u Čileu je demokratski izabrana socijalistička vlada predsednika Salvadora Aljendea zbačena krvavim vojnim pučem, koji je predvodio general Augusto Pinoče. Reditelj Patrisio Guzman je bio hroničar događaja koji su se odvijali u Čileu početkom 1970-ih, kada je levičarska vlada započela proces društvene revolucije, nailazeći pri tom na žestok otpor unutar države i spolja. Puč kojim je okončana kratkotrajna vladavina progresivnih snaga u Čileu bio je podržana od strane američke obaveštajne službe CIA, a nakon toga je usledio dugogodišnji period vojne diktature i progona svih politički nepodobnih građana. Iz ovih dešavanja nastala je filmska trilogija: “Bitka za Čile – Borba naroda bez oružja”.

La batalla de Chile: La lucha de un pueblo sin armas – Tercera parte: El poder popular (1979)
Režija: Patrisio Guzman
Trajanje: 80 min.
Jezik: španski
Titl: engleski

Film predstavlja Saša Perić, režiser, aktivista i obrazovni radnik.

Ulaz na projekciju je besplatan!

Ukoliko želite da budete obavešteni o nedeljnim projekcijama Kino kluba Barut možete se prijaviti za newsletter na adresi: https://eepurl.com/dIsaAz

Ukoliko želite da predstavite film u okviru Kino kluba Barut pište na adresu: kinobarut@gmail.com