Loading Events
This event has passed.
Izložba fotografija Femix Fest Foto Fokus biće otvorena u subotu, 13. marta u 16:30č onlajn, a publika će moći da pogleda fotografije do 19. marta u galeriji KC Magacin (Kraljevića Marka 4). U okviru izložbe biće prikazani radovi mladih fotografkinja:
📸 Bojane Stević
📸 Valentine Rosić
📸 Katarine Vasiljević
📸 Marije Đukić
📸 Milice Avramović
📸 Milice Matović
📸 Tamare Matić
📝 Reč autorke izložbe Ane Simone Zelenović
„Fotografski kurs FemixEdu / Conversations programa i izložba Femix-a pokazale su da sa nekim temama još uvek nismo raščistile. Gotovo sve fotografije upućuju na to da je u žensko telo upisan patrijarhat, odnosno da mi preko ovog upisa, koji ne može biti izbrisan, upisujemo borbu za svoje telo, za svoje mišljenje i duhovnost, na kraju upisujemo u svoje izraze lica, pokrete ruku, odnos tela sa sredinom, našu borbu za slobodu i glas, odnosno izraz.
Većina devojaka koje izlažu pokazuje interesovanje za promišljanje problema ženskog tela – šta znači roditi se, živeti i iznova konstituisati i performirati žensko telo? One pokazuju šta je iza objektifikovane pojavnosti ženskog tela – da je tu hrabrost da se suoči sa patrijarhalnim nasleđem, snaga da se proživi i preživi bol nasilja, odlučnost da se govori o složenom unutrašnjem životu i talenat da se ova iskustva umetnički uobliče. Dok je jedan deo fotografija u fokus stavio telo i prakse njegovog disciplinovanja, kao i iskustva preživljavanja ženskog tela u patrijarhalnom društvu, drugi deo se bavio više duhovnim i psihološkim aspektima bića, međuljudskim odnosima kao i posledicama života u društvu punom nejednakosti.“
Dizajn: Anđela Janković