Loading Events
This event has passed.

1 2 3! SLA VEN SKI!
Slavimo Slavenskog!

Ostavinska u Kraljevića Marka 8.

Subota, 11. maj 2019.
IZLOŽBA I KONCERT
Otvaranje 18č

KONCERT
Dualno Obrazovanje
Umetnički kolektiv „Petar Drapšin“
Izvedba 19č

– – –

Nedelja, 12. maj 2019.
IZLOŽBA I MALI BRANČ
13č–17č
Uz opuštenu atmoseferu čeka Vas mali nedeljni branč.

NAGRADNA IGRA
14č
Nagrade su ručno sito-štampani A1 posteri posvećeni Slavenskovim najvećim delima.

– – –
– – –

Josip Štolcer Slavenski

Pre tačno 123 godine, 11. maja, u maloj međimurskoj varošici Čakovcu rođen je jedan od najsjajnijih jugoslovenskih kompozitora 20. veka: JOSIP ŠTOLCER SLAVENSKI.

Posle studija u Budimpepšti na renomiranoj Zeneakademiji i diplomiranja na praškom konzervatorijumu, seli se u burni Beograd 20ih godina gde prihvata posao redovnog profesora na Muzičkoj školi „Mokranjac“. Tada glavni grad novo-nastale države, šarolik, bučan, punim boja balkanskog folklora i živopisnim ostacima istoka, Beograd izaziva u Slavenskom neograničenu strast i žeđ za stvaranjem. Ovde nastaju njegova najpoznatija dela, komponuje muziku za tonski film tada jakih čehoslovačkih produkcijskih kuća, uspostavlja kontakt sa renomiranom nemačkom izdavačkom kućom Šot (Schott & Söhne) i istražuje jedan od prvih uopšte elektronsku muziku. Godina 1924., kada se izvodi njegov gudački kvartet na poznatom festivalu moderne muzike u Donauešingenu, se smtra svetsko otkriće Slavenskog. Slede izvedbe od Berlina, Buenos Ajresa i Tokija preko Atine, Pešte i Beča do Venecije i Njujorka. Pored muzike posvećuje svoje vreme nauci, pogotovu astronomiji, jer vidi i traži vezu između kosmičkih strujanja i muzičkih rezonanci. Stvara teoriju takozvane astro-akustike.

Iako je bio otvoren za nova razmišljanja u muzici i rado integrirao u svoje kompozicije, njegov izvor inspiracije ostaje melodija Balkana. Dakle, njegov jedinstveni pristup formira genijalnu simbiozu novog i starog. Danas možemo s pravom tvrditi da je Slavenski jedan od glavnih protagonista Avangarde i neprocenjiv um južnih slovena.

– – –

„1 2 3! Slavenski!“ izložba

Izložba inspirisana je prestižnim i sofisticiranim salonima dvadesetih godina, koji su se uglavnom koristili za proslave, kreativnu razmenu među umetnicima i filozofiranje. Slavenski je takođe u svom domu, u Svetosavskoj 33, imao salon, koji je bio uređen u balkanskom stilu. Danas se većina eksponata iz salona nalaze u Slavenskovom legatu na Trgu Nikole Pašića.

Dakle, nema bolje prilike da se ideja o salonima oživi proslavom ovog 123. rođendana.

„Dualno Obrazovanje“ koncert

Izložbu prati kompozicija „Dualno Obrazovanje“ umetničkog kolektiva „Petar Drapšin“ iz Novog Sada. Pored afirmacije izostanka eksplicitnih izvođačkih zahteva, kompozicija ima za cilj i specifičnu edukaciju muzičara koji u njenom izvođenju učestvuju. Naime, delo nema utvrđen broj izvođača i može se prilagoditi bilo kom sastavu.

Partitura je podeljena u tri dela čiju sukcesiju odlikuje gradacija: od „strogih“ instrukcija u prvom delu, do „oslobađanja“ od njih u trećem. Didaktički kvalitet kompozicije se ogleda u problematizaciji stereotipa kolektivnih „slobodnih“ improvizacionih praksi, provociranjem spontanih, kreativnih odgovora na naizgled nedvosmislene instrukcije te akcentovanjem odnosa između izvođača (kao pojedinca) i njegovog udela u odgovornosti za konačni kolektivni zvučni rezultat. Svaki izvođač, za vreme trajanja kompozicije, menja uloge unutar sastava po zadatim instrukcijama; vođenje, praćenje, (ne)učestvovanje, (ne)slušanje pa i samo nepoštovanje instrukcija u određenim delovima kompozicije vodi izvođača i ceo orkestar kroz niz muzičkih situacija koje su esencijalne za sve vidove improvizovane muzike, ali i (improvizovane) svakodnevnice. Ovako osmišljena kompozicija je primerena za sve stupnjeve formalnog muzičkog obrazovanja, i za sve tehničke nivoe vladanja instrumentom. Stvarnjem ovakvog okruženja dobija se polje za samoupravno umetničko stvaralaštvo koje mimoilazi ustaljene kulturalne i akademske mehanizme selekcije, vrednovanja i „dozvole“ za umetničko izražavanje.

– – –

Umetnici

Aleksandar Todorović je multimedijalni umetnik i grafički dizajner. Posle studija na Herit Ritfeld (Gerrit Rietveld) Akademiji u Amsterdamu, živi i radi u raznim evropskim zemljama i gradovima. 2015. se vraća u Bijeljinu gde se intezivno posvećuje izgradnji roditeljske kuće. Strast mu pripada štampanju i tipografiji koje uvek koristi za iskazivanje hrabrih stavova i mišljenja. Uživa u korišćenju različitih medija i tehnika štampanja.

Stefan Jovanović je vizuelni umetnik iz Sombora. Završio je osnovne studije novih medija i master studije grafike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Bavi se fotografijom, kolažima, grafikom i videom. Do sada je izlagao na pet samostalnih i preko dvadeset grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.

Umetnički kolektiv „Petar Drapšin“ (U.K.P.D) nastaje 2016. u prostoru tzv. “Kineske Četvrti”, tačnije u nekadašnjem postrojenju fabrike “Petar Drapšin”.

– – –
– – –

www.slaven.ski
www.stfnj.net
www.aleksandartodorovic.com

Izložbu i prateće programe podržava PALMAS Boutique.